ظروف پخت و پز از لوازم اولیهی هر خانه هستند که زندگی بدون آنها ممکن نیست. با توجه به تنوع زیاد غذایی که این روزها وجود دارد، تنوع لوازم و ظروف پخت و پز ضروری به نظر میرسد، زیرا بسیاری از غذاها وجود دارند که تنها در ظروف خاصی قابل پخت هستند. ظروف پخت و پز به طور کلی هر ظرفی که در آنها پخت و پز انجام میشود را در بر میگیرند. اما از دید تخصصی انواع قابلمه، ماهیتابه، تابه و تابه گریل جزء این دسته قرار میگیرند. بسته به کاربردشان، ظروف پخت و پز ممکن است از مواد مختلفی ساخته شوند.
انواع ظروف پخت و پز
ظروف پخت وپز سنگی:
احتمالا اولین ظروف پخت و پز که بشر در آنها غذا پخت و خورد طروف سنگی بودهاند. ظروفی که از تراشیدن سنگ ها به وجود میآمدند. هنوز هم استفاده از ظروف سنگی برای پخت بعضی از غذاها از جمله دیزی مرسوم است.
ظروف سفالی:
بعدها که انسان کمکم با خاک رس آشنا شد، ظروف پخت و پز سفالی به وجود آمدند. هنوز هم از ظروف سفالی استفاده میشود که مهمترین آنها ظروف دیزی سفالی هستند.
ظروف پخت وپز نقره و طلا:
در زمانهای قدیم افراد ثروتمند و متمول در ظروف پخت و پز نقره غذا میخوردند و قاشق و چنگالشان هم از جنس طلا بود.
خاقانی در مورد عنصری میگوید:
شنیدم که از نقره زد دیگدان
ز زر ساخت آلاتِ خوان عنصری
ظروف پخت وپز مسی:
سال های زیادی است که دیگهای مسی برای پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرند. در سال های اخیر انواع قابلمه و تابهی مسی هم ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفتهاند. این ظروف از نود درصد مس به همراه ده درصد آلیاژ مس و روکشی از سایر فلزات نظیر قلع یا نیکل ساخته شدهاند. کارشناسان استفاده از ظروف پخت و پز مسی بدون روکش را توصیه نمیکنند.
همچنین توصیه میشود از این ظروف پخت وپز نهایتا یک یا دو بار در هفته استفاده شود. استفادهی کم از این ظروف در پخت وپز ضمن این که باعث غنی شدن غذاها با یونهای مس میشود، خوش رنگ و خوشطعم شدن بعضی از غذاها و مرباها مثل خوراک مرغ یا مربای به را به دنبال دارد.
برای حفظ سلامتی و نیز افزایش طول عمر ظروف پخت و پز مسی توجه برخی نکات ضروری است. مثلا در قابلمههای مسی، نمک، گوجهفرنگی و بادمجان را تنها به آب موجود در قابلمه اضافه کرده و از تماس آنها با سطح قابلمه پرهیز کنید. همچنین پخت مکرر غذاهای اسیدی نظیر آش ترش در قابلههای مسی باعث خرابی این قابلمهها میشود.
همچنین به این نکته توجه کنید که فلز مس حرارت و الکتریسیته را به خوبی از خود عبور میدهد پس از درجه حرارت کم برای پخت غذا در این ظروف استفاده نمایید.
ظروف پخت وپز چدنی:
قابلمهها و تابههای چدنی چون هم مقاوم هستند و هم مواد افزودنی سمی ندارند ظروف پخت و پز مناسبی برای آشپزخانهی شما به شمار میروند. اگر به غذاهایی ماند استیک علاقه دارید، تابهی گریل چدنی همان چیزی است که شما میخواهید.
از این ظروف پخت و پز میتوانید هم روی اجاق گاز و هم در فر استفاده کنید. مقاومت بالای چدن باعث میشود تا این ظروف مقاومت زیادی داشته و خیلی دیر خراب شوند. همچنین چدن نسبت به مس حرارت را بیشتر در خود نگه میدارد.
ظروف پخت وپز استیل:
چدن و استیل هر دو آلیاژ آهن-کربن با پایهی آهن هستند و تفاوت آنها در درصد کربن و آهن به کار رفته در آنها است. استیل نسبت به چدن نرمتر است و قابلیت انعطاف بیشتری دارد. ظروف پخت و پز استیل هم مانند ظروف چدنی از ظروف سالمی هستند که هیچ نوع مادهی سمی را به غذا اضافه نمیکنند و از این جهت مانند ظروف چدنی مناسب پخت غذاهای طولانی مدت مانند سوپ و آش هستند.
ظروف پخت وپز تفلون:
در چند سال گذشته هیچ ظرفی به اندازهی ظروف پخت و پز تفلون خبرساز نبوده است. چه به لحاظ استفادهی گسترده از آنها که باعث ایجاد تحولی در ساخت و استفاده از ظروف پخت و پز آشپزخانه و حتی حرفهی آشپزی گردید. چه به خاطر حرف و حدیث های فراوان در خصوص آزاد شدن مواد سمی از آنها، ظروف تفلون همیشه موافقین و مخالفین سرسخت خود را داشتهاند.
با کشف تصادفی مادهای به اسم پلیتترافلوئورواتیلن در آزمایشگاه که نام تجاری تفلون بر آن گذاشته شد، این ماده به مادهای پرکاربرد در ساخت پوشش برای ظروف آشپزخانه تبدیل شد. قابلیت نچسبیدن این ماده از همهی پوششهای دیگر ظروف آشپزخانه بیشتر است.
طبق تحقیقات جدید این ماده اثرات بدی بر سلامت انسان دارد. ظروف تفلون در دماهای بالا موادی آزاد میکنند که برای سلامتی انسان مضر هستند. بنابراین استفاده از این ظروف برای آشپزیهای طولانی مدت که باعث بالا رفتن زیاد دمای ظرف میشود، توصیه نمیگردد.
ظروف پخت وپز سرامیکی و گرانیتی:
با آگاهی از خطرات تفلون، استفاده از ظروف پخت و پز سرامیکی و گرانیتی افزایش یافته است. ظروف سرامیکی دارای پوششی نچسب هستند که از نوعی سرامیک ساخته شده است. ظروف گرانیتی هم دارای پوششی متشکل از سرامیک و تفلون هستند. این ظروف هم نچسب و هم مقاوم بوده و به سادگی خراب نمیشوند.
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم نکات لازم و ضروری را بیان کنیم. پس امیدواریم که بعد از مطالعهی این مقاله، بهترین خرید آنلاین یا حضوری را داشته باشید. با بیان نظرات خود ما را در بهبود کیفیت مقالات پپت مارکت یاری کنید. در ادامه پیشنهاداتی از بهترین مارک ها و برندها برای شما داریم. این محصولات امتحان خود را پس داده اند با خیال راحت خرید کنید.