برخلاف تصور عدهای که واژهی بشقاب چینی را ترکی و ترکیبی از دو کلمهی بش و قاب میدانند، کلمهی بشقاب ریشهی ایرانی سغدی داشته و به معنای ظرف است. زبان سغدی یکی از زبان های باستانی است که بیشتر در شرق ایران رواج داشته است.
بشقاب غذاخوری
ایرانیهای باستان از انواع بشقاب استفاده میکردند و برای هر نوع، نام خاصی را به کار میبردند که هنوز در بعضی گویشهای محلی کاربرد دارد. بشقاب غذاخوری بنا به کاربرد شامل انواع مختلفی میشود. کوچکترین نوع بشقاب را به اسم پیشدستی میشناسند. پیشدستی از همهی انواع بشقاب کوچکتر است و معمولا در صبحانه برای مصرف کره و پنیر از آن استفاده میشود.
اگر بشقاب کودک در دسترس نباشد به عنوان بشقاب غذا برای کودکان هم میشود از پیشدستی استفاده کرد. همچنین برای خوردن عصرانه هم از پیشدستی استفاده میکنند. بشقاب سالادخوری از پیشدستی بزرگتر است. این بشقاب طوری طراحی شده که بتواند حجم مناسبی از سالاد را در خود جای دهد.
بشقاب خورشخوری از بشقاب سالادخوری بزرگتر بوده و کمی گودتر است. از این بشقاب برای سرو خورش استفاده میشود. بشقاب دسرخوری هم تقریبا از نظر قطر هم اندازهی بشقاب خورشخوری است اما گودی آن را ندارد. گرچه لبههای آن ممکن است کمی برآمده باشند. بشقاب میوهخوری قطرش از بشقاب دسرخوری کمتر است و برای خوردن میوه کاربرد دارد.
به بشقاب دسرخوری بشقاب کیکخوری هم میگویند. بشقاب پلوخوری معمولا بزرگترین بشقاب در میان بشقابهای شماست. این بشقاب تقریبا تخت است و برای خوردن برنج مورد استفاده قرار میگیرد. بشقاب سوپخوری معمولا اندازهی بشقاب پلوخوری است ولی دارای لبه است. این بشقاب از بشقاب خورشخوری گودتر است اما گودی آن زیاد نیست. این بشقاب برای خوردن سوپ و آش مناسب است. میتوان گفت متدوالترین بشقابها، بشقابهای چینی هستند.
این بشقابها بنا به جنس و طرحشان ممکن است برای مصرف روزانه یا پذیرایی از میهمان ها به کار بروند. استفاده از بشقابهای شیشهای و کریستال هم مرسوم است. بشقابهای سفالی هم گزینههای خوبی هستند. بعضی از بشقابهای سفالی کاربرد تزئینی دارند و برای زیبایی روی دیوار نصب میشوند.
بشقابهای سرامیکی هم ظریف هستند و هم مقاومتشان از ظروف سفالی بیشتر است.
در مورد بشقابها به چهار نکتهی مهم دقت کنید.
اول این که آیا رنگ آنها ثابت است یا نه و این که باعث آلودگی غذا به مواد سمی نمیشوند.
دوم مقاومتشان است. این که به سادگی میشکنند یا لبپر میشوند یا نه.
سوم این که امکان شستشوی آنها با ماشین ظرفشویی وجود دارد یا نه.
چهارمین نکته این است که امکان گذاشتن آنها در فر مایکروویو وجود داشته باشد. البته باید به این هم توجه داشت که آنها بتوانند تغییرات گرمایی را تحمل کنند یعنی مثلا بشود آنها را در یخچال و فریزر قرار داد.
بشقابهای ملامین مقاومت نسبتا خوبی دارند و دوامشان هم خوب است، آنها تغییرات گرمایی را هم خوب تحمل میکنند. برای استفاده در مسافرت و پیکنیک مناسب هستند ولی کمتر برای پذیرایی از میهمانان مورد استفاده قرار میگیرند. بشقابهای سفالی نباید برای مدت طولانی داخل آب قرار گیرند. ظروف سرامیکی اگرچه قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی و قابلیت استفاده در مایکروویو را دارند اما تغییرات دمایی شدید میتواند باعث ترک خوردنشان شود.
ظروف چینی درجه یک معمولا هم زیبایی و ظرافت زیادی دارند، هم مقاومند و هم قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی و قرار گرفتن در مایکرویو را دارند. ظروف شیشهای هم به خصوص برای کاربردهای روزمره خوبند. ظروف کریستال و نیز شیشهای ظریف برای میهمانیها نیز به کار میروند. آنها هم امکان شستشو در ماشین ظرفشویی را دارند. باید توجه کرد که در برخی از سرویسها نعبلکی هم جزء انواع بشقاب ارائه میشود. در کل اگر می خواهید همه ی بشقاب ها را داشته باشید بهتر است از سرویس غذاخوری استفاده کنید.
ما در این مقاله سعی کردیم نکات لازم و ضروری را بیان کنیم. پس امیدواریم که بعد از مطالعهی این مقاله، بهترین خرید آنلاین یا حضوری را داشته باشید. با بیان نظرات خود ما را در بهبود کیفیت مقالات پپت مارکت یاری کنید. در ادامه پیشنهاداتی از بهترین مارک ها و برندها برای شما داریم. این محصولات امتحان خود را پس داده اند با خیال راحت خرید کنید.