بازی فکری عبارت است از هر نوع فعالیت ذهنی هدفدار که بهصورت فردی یا گروهی انجام میشود و هدف آن ایجاد تاثیرات مثبت قابل قبول در ذهن، روحیه، شخصیت و زندگی هر انسانی است. بدون در نظر گرفتن عواملی همچون سن، جنسیت، نژاد و وضعیت جسمانی فرد.
این بازیها باعث افزایش تمرکز در فرد میشوند و در عین ایجاد لذّت و شادابی موجب به چالش کشیده شدن توان فکری، تمرکزی، IQ و EQ فرد میشوند و به مرور باعث رشد این تواناییها میگردند.
هر کدام از بازیهای فکری به نسبت نوع و دسته بندی خود بر یک یا چند بخش از قدرتها و تواناییهای مغز و ذهن تاثیر میگذارند. به عنوان مثال بازیهای استراتژیک بر قدرت ریسک پذیری، قدرت تحلیل و محاسبات، قدرت پیش بینی و حس ششم تاثیر میگذارند و در صورت استمرار و تکرار آن باعث تقویت این مهارتها در ذهن و مغز بازیکننده میشوند.
بازی فکری چگونه باعث افزایش قدرت مغز میشوند؟
در تمام بازیهای فکری فرد مجبور است در ذهن خود برنامهریزی کند، نقشه بکشد، تلاش کند و برای شکست دادن حریف اطلاعاتی را به خاطر بسپارد. از طرفی کار کشیدن از مغز باعث به تاخیر انداختن پیری و اختلالات حافظه خواهد شد.
در واقع هدف از انجام دادن بازیهای فکری بهبود قدرت حافظه، قدرت تفکر، افزایش سرعت انتقال اطلاعات و تقویت مهارتهای شناختی است. مهارتهای شناختی مهارتهایی هستند که برای پردازش افکارتان باید آنها را داشته باشید. به عبارتی همان تواناییهایی هستند که در یادگیری و حل مسأله به کمک شما میآیند.
در واقع کارایی سلولهای مغزی با فعالیت کردن، تشویق کردن، استدلال کردن، حل مسئله و رفع چالشهای گوناگون افزایش مییابد. پس بهتر است برای داشتن زندگی بهتر دائما فکر کنید و تصمیم بگیرید و با استفاده از روشهایی مانند انجام بازیهای فکری به مغزتان کمک کنید.
انواع بازیهای فکری
-
بازی فکری رومیزی یا صفحهای
این نوع از بازیها دو یا چند نفر را به خود مشغول میکنند و غالبا روی یک سطح از پیش طراحی شده کاغذی، پارچهای و یا تختهای انجام میشوند مانند شطرنج، تخته نرد، منچ، ابلون.
ایجاد حس شادی، نشاط و آرامش، تقویت مهارتهای شناختی، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و کاهش تنش و اضطراب از جمله مزایای بازیهای فکری رومیزی است.
-
بازی فکری کارتی
معمولا بازی فکری کارتی شامل تعدادی کارت است که دو یا چند نفر برای رسیدن به نتیجهای خاص باهم رقابت میکنند. این نوع از بازیهای فکری باعث افزایش ارتباطات و صمیمیت، تقویت حافظه، فراهم کردن زمینه بازی برای همه گروههای سنی و با تواناییهای مختلف میشوند. معروفترین بازیهای کارتی عبارتند از بازی اونو، استوژیت، دکتر اکتشاف و تیزبین.
-
بازیهای اتاق فرار
بازیهای فکری اتاق فرار نوعی بازی گروهی و فعالیت محور هستند که در آن بازیکنان با کشف سرنخها، حل معماها و پردازش اطلاعاتی که از محیط دریافت میکنند، در مدت زمان محدود به سمت هدف مشخص حرکت میکنند. یادگیری و تمرین تفکر و حل مسئله، افزایش ضریب هوشی و تقویت قوه تحلیل و استدلال از دستاوردهای این بازی فکری است.
-
بازی فکری پازلی یا ساختنی
بازیهای فکری پازلی ابتکار و دانش فرد را مورد آزمایش قرار میدهند. در این بازیها قطعات با یک روش منطقی کنار هم قرار میگیرند تا راه حل صحیح پازل به دست آید. پازل های مسطح، پازل های سه بعدی و روبیک از انواع بازیهای فکری ساختنی هستند. بازیهای پازلی منجر به افزایش اعتماد به نفس، افزایش دقت، تقویت استدلال دیداری و بهبود خلق و خوی میشوند.
همانطور که اشاره شد بازیهای فکری میتوانند به تقویت مهارتها کمک کنند و ابزاری مناسب هستند برای افزایش اعتماد به نفس و رشد اجتماعی و ذهنی افراد به خصوص کودکان و نوجوانان.
این بازیها روشی مناسب برای برقراری ارتباط با دیگران بوده و با ایجاد شور و هیجان در زندگی، افراد را از روزمرگیهای زندگی دور میکنند. پس همین الان دست به کار شوید و بازی محبوب خود را بیابید تا از مزایای فوقالعاده این بازیها بهرهمند شوید.
تا اینجا با چند نکته درباره انتخاب و خرید بازی فکری و انواع آن آشنا شدیم. در پپت مارکت لیستی از شیک ترین و مناسب ترین نمونه های موجود در بازار ایران را برای شما آماده کرده ایم. همه این بازی های فکری از کیفیت بالا و قیمت مناسبی برخوردار هستند.